Grafisch ontwerp voor maatschappelijk bewusten
<< Terug

ARTIKEL.

Waarom groen vaak alleen maar groen lijkt en het niet is.

Veel termen die worden gebruikt suggereren dat ze milieuvriendelijk zijn (groene stroom, 100% gerecycled, CO2 neutraal), maar dat is meestal niet het geval als je even verder kijkt.

Voorbeeld
Laten we als voorbeeld een (online) drukker nemen die aangeeft met FSC papier te werken of met 100% gerecycled papier. Dat is natuurlijk heel goed, maar het zegt verder niets over de rest van de productie. Zeker de goedkopere (online) drukkers werken vaak met partijen. Dat wil zeggen dat er meerdere ontwerpen op één drukplaat staan. Op zich niets mis mee, maar van het ene ontwerp zijn bijvoorbeeld maar 200 stuks nodig en van het andere 500 stuks. Dan worden er 500 gedrukt en bij de lagere orders wordt het overschot weggegooid. Dit is niet zo milieuvriendelijk natuurlijk en het gaat vaak om grote aantallen.

Toxische stoffen
IPA is een solvent (oplosmiddel) dat nog steeds door het grootste gedeelte van de Nederlandse grafische industrie wordt gebruikt om de drukpers schoon te krijgen. Het behoort tot de Vluchtige Organische Stoffen (VOS) met eenzelfde koolstofskelet als terpentine, aceton en tolueen. IPA is door de toxische werking slecht voor mens en milieu. De belangrijkste redenen waarom drukkers IPA gebruiken is op de eerste plaats om de drukpers in een recordtijd schoon te krijgen en op de tweede plaats omdat met IPA drukken het drukproces gemakkelijker en sneller kan verlopen. Ook de drukplaten worden over het algemeen op chemische wijze ontwikkeld.

Drukinkt gemaakt vaan aardolie
De hedendaagse drukinkt is synthetisch en wordt vervaardigd uit chemische verbindingen met aardolie als grondstof. 

CO2 footprint
De CO2 footprint van drukwerk bestaat uit de volgende opbouw: 76% papier, 12,5% machinegebruik, transport 6%, platen 5% en inkt 0,5%. De CO2 emissie van 1000 gram drukwerk is 1,9 ton. 

Stroomgebruik
De drukker verbruikt stroom. Is deze groen opgewekt? Of lijkt het groen en wordt er gebruik gemaakt van ingekochte certificaten?

Transport
En hoe wordt het drukwerk eigenlijk van de drukker naar de klant gebracht?

-Frisse Plannen werkt samen met een drukker die al het bovenstaande onder de loep heeft genomen en geheel CO2-neutraal en groen drukt. Ik vertel je er graag meer over.-

Ook online content is milieubelastend
Vaak wordt vergeten dat online content op allerlei manieren belastend is voor het milieu. Ten eerste staat de content namelijk ergens te draaien op een server. Dag en nacht, want de content moet altijd bereikbaar zijn. Soms staat het zelfs op meerdere servers, zodat de snelheid van het laden wordt vergroot en omdat er bij het uitvallen van een server nog steeds content beschikbaar moet zijn. Hoe meer ruimte je content inneemt, hoe meer belastend. Om extreem hoge snelheden te krijgen zie je echter ook vaak dat website-eigenaren rekenkracht reserveren. Waar dit feitelijk op neerkomt is dat de server de hele dag niets staat te doen, zodat de server super snel kan reageren wanneer er een bezoeker is. Daarnaast heb je te maken met het energieverbruik van de servers (al dan niet groen) en van het apparaat van de bezoeker.

Èn digitale content blijft nog lang bestaan en ruimte innemen. Ook als er al lang geen bezoekers meer naartoe komen.

Wil je toffe inzichten, omdat je bezig bent overtuigende content te creëren?

Gratis download
Download toffe inzichten.

Bij het versturen van je e-mailadres kan je maximaal twee frisse e-mails van mij verwachten.

ANDERE ARTIKELEN.

Een fris of niet fris communicatiemiddel

7 redenen waarom goede plannen vaak stranden

Welke certificeringen hebben onze producten en wat betekenen ze?


Naar alle artikelen >>

info@frisseplannen.nl Bel: 06 47 218 000

Grafisch ontwerp voor maatschappelijk bewusten

Onderdeel van Carli-d. KVK 30218894.


Algemene Voorwaarden - AVG-Privacy Statement