Grafisch ontwerp voor maatschappelijk bewusten
<< Terug

ARTIKEL.

Een flyer gedrukt op tomaat, een landkaart van steen

Je hebt een innovatief en milieubewust plan dat je wilt gaan communiceren. Een logische keus zou het dan zijn om de communicatie op een innovatief en milieuvriendelijk papiersoort te gaan drukken. 

Hoe zou het bijvoorbeeld zijn als je je flyer afdrukt op tomatenplantvezels? Of als je een brochure verspreidt die is gemaakt van landbouwafval? En wat nu als je landkaarten verstuurt die zijn afgedrukt op steen? 

Het klinkt allemaal heel spannend, en dat is het ook, maar je hoeft niet bang te zijn dat het papier er ook heel anders uitziet, want dat is namelijk (meestal) niet het geval. Het is vaak wel minder wit dan gewoon papier.

Hieronder drie bijzondere soorten papier uitgelegd.  
TOMAAT
Van de vezels van de tomatenplant kan papier gemaakt worden. Materiaal dat eerst werd gezien als afval, krijgt zo weer een hoogwaardig nieuw leven. Voor de productie van dit papier wordt er tevens nog gebruik gemaakt van houtvezels, anders zouden er gaten ontstaan in het papier. Er wordt gestreefd naar een zo laag mogelijk percentage houtvezels. In het papier zie je, net als bij gerecycled papier, vezels zitten. 


STEEN
Papier gemaakt van steen. Het kan gewoon. Zonder gebruik van bomen dus. En ook nog eens zonder het gebruik van water. Naast dat het heel milieuvriendelijk is in de productie, is het ook nog eens watervast (handig voor landkaarten) en lastig te scheuren. Dit papier is off-white en voelt zacht aan.


LANDBOUWAFVAL

Landbouwafval, of agrarisch restmateriaal, bevat alle delen van de plant die bij de verwerking van landbouwgewassen zoals rijst, graan, maïs en suikerriet vrijkomen en niet geschikt zijn voor menselijke voeding, zoals stengels en bladeren. En dat is maar liefst circa 80% van de oogst. Ze worden bewerkt tot grondstof voor kwalitatief hoogwaardig papier en karton. De dikkere kartonsoorten hebben een witte kant en een lichtbruine kant. De dunnere variant heeft twee witte kanten.


Alle mogelijkheden horen? Inclusief opties voor een milieuvriendelijke drukker? Ik vertel het je graag.

ANDERE ARTIKELEN.

Een fris of niet fris communicatiemiddel

7 redenen waarom goede plannen vaak stranden

Welke certificeringen hebben onze producten en wat betekenen ze?


Naar alle artikelen >>

info@frisseplannen.nl Bel: 06 47 218 000

Grafisch ontwerp voor maatschappelijk bewusten

Onderdeel van Carli-d. KVK 30218894.


Algemene Voorwaarden - AVG-Privacy Statement