Grafisch ontwerp voor maatschappelijk bewusten
<< Terug

ARTIKEL.

Een fris of niet fris communicatiemiddel

Fris of niet fris, dat is nog niet zo makkelijk te beoordelen. Hoe mooi zou het zijn als niet alleen jouw project verantwoord is, maar het drukwerk om hierover te communiceren ook? Gelukkig vinden de meesten het steeds belangrijker om op een verantwoorde manier met onze omgeving om te gaan. Alleen ècht verantwoorde keuzes maken is vaak zo complex dat je al snel door de bomen het (duurzaam beheerde) bos niet meer ziet. 

Frisse Plannen heeft het thema ‘duurzaam drukwerk’ uitgediept en presenteert de keuzes in onderstaande folder.

Voor het realiseren van duurzaam drukwerk let Frisse Plannen op de volgende aandachtspunten: de grondstoffen en de productie van het papier, het drukproces en het verspreiden.

__________

GRONDSTOFFEN


FSC/PEFC-pulp 
FSC/PEFC is een verstandige keuze, want het komt uit bossen die duurzaam worden beheerd. Bossen die er niet zouden staan als er geen vraag was naar papier. Bij het kappen van een boom worden er minstens twee nieuwe geplaatst. We letten er ook op waar deze bossen staan en hoeveel kilometers de bomen/pulp hebben afgelegd om naar Nederland te komen. Bij het FSC-keurmerk wordt er ook gekeken naar de arbeidsomstandigheden, wat bij PEFC niet het geval is. 

GERECYCLED (FSC)
Met gerecycled papier weet je eigenlijk niet waar het vandaan komt, want het is een ingezamelde mix. Deze mix wordt m.b.v. veel water en chemie ontdaan van inkt, nietjes en plastic. Tevens zijn er altijd nieuwe vezels nodig. Vezels kunnen tot 7 keer worden hergebruikt voordat ze te beschadigd zijn. De milieuimpact is bijna gelijk aan nieuw papier, alleen als we geen papier hergebruiken wordt de afvalstapel groter. Er bestaat ook FSC-gerecycled; dit garandeert niet perse dat de mix geheel FSC is, maar wel dat er naar de FSC-eisen is gehandeld (denk aan verantwoord omgaan met omgeving, personeel, etc). Recyclen gebeurt veelal in het buitenland. 

ANDERE INGREDIËNTEN
Van suikerriet, bamboo, hennep of gras kan er ook papier worden gemaakt. Per ingrediënt bekijken we of dit milieuvriendelijk is.

__________

PRODUCTIE VAN PAPIER
Van bomen maak je cellulose/pulp, waarmee papier wordt gemaakt. Dit kan op dezelfde locatie zijn (geïntegreerde locatie) of de pulp wordt ingekocht door een papierfabrikant. De aangeleverde cellulose wordt meestal gebleekt (de papierfabrikant geeft aan hoe lang en dus hoe wit zij dat willen).

OPTISCHE WITMAKERS
Vaak worden er optische witmakers (fluorescerende chemische stof) toegevoegd aan het papier om het witter te laten lijken. Hoe witter het papier, hoe groter de kans dat er optische witmakers inzitten. En hoe witter, hoe meer optische witmakers. 

GEKLEURD PAPIER
Gekleurd papier wordt gekleurd met chemisch pigment.

ENERGIE- EN WATERVERBRUIK
Wordt de gebruikte energie voor het maken van het papier duur-zaam opgewekt? (Ingekochte certificaten tellen we niet mee) Papier maken kost veel water. Wordt er verantwoord met dit water omgesprongen? 

RESTMATERIAAL
Wordt het restmateriaal op verantwoorde wijze verwerkt of opnieuw gebruikt?

__________


DRUKPROCES
Frisse Plannen werkt samen met groene drukkers die zonder chemische middelen werken.


IPA
IPA is een oplosmiddel dat door het grootste gedeelte van de Nederlandse grafische industrie wordt gebruikt. IPA is door de toxische werking slecht voor mens en milieu. 

INKT
Drukkers kunnen drukken met synthetische inkt of plantaardige inkt. Met dat laatste drukken onze drukkers. De kleur zelf is altijd gemaakt met chemisch pigment. 

DRUKPLATEN
Drukplaten kunnen met of zonder chemische ontwikkelbaden worden geproduceerd. Onze drukkers werken zonder.

SYNTHETISCHE ELEMENTEN
Is er gebruik gemaakt van synthetische elementen in het drukwerk (zoals de drager bij foliedruk of laminaat)?

ENERGIEVERBRUIK EN RESTMATERIAAL
Wordt de gebruikte energie voor het drukken duurzaam opgewekt? (Ingekochte certificaten tellen we niet mee) En wordt het restmateriaal op verantwoorde wijze verwerkt of opnieuw gebruikt?


__________


VERSPREIDING
En ten slotte; hoeveel exemplaren laat je drukken om te verspreiden? Het is verleidelijk om een paar honderd exemplaren extra te laten drukken, omdat dat goedkoper is dan later bijdrukken, maar dit betekent vaak ook meer afval. En ga je het communicatiemiddel sealen? En elektrisch bezorgen?

__________


Creëer jij communicatie voor groene organisaties en heb je interesse in het fysieke sample-boekje mèt daarin 6 verantwoorde papiersamples? 

Stuur mij dan een e-mail of bel 06 47 218 000.
 

Frisse groet, Carli

__________

 

 

ANDERE ARTIKELEN.

7 redenen waarom goede plannen vaak stranden

Welke certificeringen hebben onze producten en wat betekenen ze?

Hoe een praatplaat helpt om plannen vooruit te krijgen.


Naar alle artikelen >>

info@frisseplannen.nl Bel: 06 47 218 000

Grafisch ontwerp voor maatschappelijk bewusten

Onderdeel van Carli-d. KVK 30218894.


Algemene Voorwaarden - AVG-Privacy Statement